Case study / Inner Space Station

Inner Space Station

Futuristic, space-themed lighting created for ‘out of this world’ service station

Inner Service Station, York, was renowned for its unique space themed identity, which incorporated full size Daleks and Cyberman figures. Keen to expand and develop its offering, the service station closed for a £1m redevelopment project.

As part of the project, Gamma was asked to provide an inspirational lighting scheme that would continue with the space theme.

True to the brief, Gamma created a futuristic look and space-age feel. Using the Echo moon pendants as a feature, they were adapted to include a blue uplight to create a halo effect on the ceiling. Sysion downlights were placed around the pendants to give the impression of a rocket launcher and four of these were installed through the store.

In addition, Great white downlights were used between the feature lighting to give even illumination throughout. At the entrance to the store, under the canopy, IP65 Great White downlights were used to provide a weatherproof solution. Quinto linear downlights were installed to create a bright and inviting entrance, whilst recessed continuous Proflux fittings were installed above the fridge aisle, window display and walkway, mission control service counter and Stone Willy’s Kitchen, creating a futuristic feel. IP65 Sysion downlights provided a sealed solution in the food preparation area.

In order to create a clean and minimal look in the ceiling, a number of the fittings on the scheme were supplied with integral emergency which complemented the emergency downlight and suspended emergency exit sign and ensured the scheme would comply with British Standards BS5266.

The result was ‘out of this world’. Next stop outer space?